2016-12-07

Christstollen/ Eredeti recept egy német nagymamától...






        Már elég régóta élünk német nyelvterületen, hát arra gondoltam, mostmár azért ki kéne próbálni egy hagyományos német karácsonyváró receptet is...Kipróbáltam, és fantasztikus...lehet, hogy ezentúl nem bejgli lesz karácsonyra...:) 
        De viccet félretéve, ez a kalács über brutál....Kimondhatatlanul sok kalória van benne, tömény, édes, de az íze kárpótól mindenért. Azért a négy kisült kalácsomból kettőt elajándékozok, mert ha ezt mind megesszük, szívinfarktusban elhunyunk...:) Sok lett..ténleg sok...elég a felét is elkészíteni. A recept szerint ez az adag 2 nagy kalácsra elég, hát nekem 4 lett, és azok is elég nagyok.

Egy rövid történet a Karácsonyi kalácsról avagy Krisztusi kalács:


  • egy ismert német karácsonyi s egyben péksütemény, melynek formája és kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. 
  • A kézzel készült Christstollen valószínűleg Németország legrégebbi hagyományos karácsonyi süteménye. Hivatalosan először 1329-ben a Saale-menti Naumburgban említették mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát. Akkoriban a stollen még csak egy kelt tésztából készült szegényes étel volt az adventi böjt idejére. A mai napig változatlan formája a fehér cukorbevonattal együtt a pólyába tekert, újszülött Jézusra emlékeztet. Mivel a középkorban a katolikus dogmák nem engedélyezték vaj vagy tej fogyasztását böjtidején, a stollen tésztáját is csak vízből, zabból és repceolajból lehetett készíteni. 1491-ben azonban VIII. Ince pápa egy „vajlevélként” (Butterbrief) ismertté vált levélben, engedélyezte olaj helyett a vaj használatát. (Tovább itt...)

  Hogy mire kell figyelni, ezt tanultam most...

  1.     Nekem a forma nem lett tökéletes, de majd dolgozunk még rajta. A Youtubon meg lehet nézni, hogy hajtják össze.
  2.    Készítik formában is, de anélkül is. Forma nélkül, bár nagyon elterültek, a végén sokkal szebbek lettek, mint amiket megpróbáltam alufóliából rögtönzött formába kisütni. Egy tippem lenne: Tegyétek egymás mellé szorosan mondjuk 3-at, vagy kisebb tepsibe hanem, hogy egymást megakadályozzák a túlnövésben. 

Hozzávalók 2 nagy (mondjuk 4 közepes) kalácshoz:
  • 2 kg liszt
  • 1 kg mazsola
  • 200 g tört/vágott mandula
  • 750 g cukor
  • 250 g élesztő
  • 1/2 l tej
  • 100 g kandírozott citrom
  • 100 g kandírozott narancs
  • 750 g vaj
  • 2 kis üveg rumaroma
  • 2 kis üveg mandula aroma
  • 1 kis üveg citrom aroma
  • 1 citrom leve
  • 2 cl rum
  • 1-2 csipet só
  • 1 tk kardamom

A tetejére: 
  • 250 g vaj
  • 500 g porcukor


Elkészítés: A képek alá írom a szöveget.

Fontos:  Először is a mazsolát meleg vízbe tegyétek oda ázni, majd mielőtt felhasználnátok, szűrjétek le.

Egy óóóriási tálba beletesszük a lisztet, cukrot és sót.

Igen, igen, ennyi élesztő kell bele, mert nagyon nehéz a tésztája

Tegyétek egy nagy lábosba a langyos tejet, az élesztőt, némi cukrot, hogy felfusson.

Az enyém a konyhából is kifutott a végére.
Olvasszátok fel a vajat. Hagyjátok kicsit kihűlni.



Először az olvasztott vajat kavarjátok el a lisztes masszában.

Majd az élesztőt is tegyétek hozzá. Jöhetnek az aromák, a rum, a citrom leve, és kardamom.


Dolgozzátok el. Nem baj ha kicsit omlós, ez nem pizzatészta. 60 percet meleg helyen kelesztjük.




                             A megkelt tésztát tegyétek lisztezett felületre, nyomkodjátok szét, majd a mazsolával elkevert kandírozott gyümölcsöket, mandulát borítsátok rá, és a fenti módon jól dolgozzátok bele a tésztába. Formázzatok belőle 2 vagy 4 kalácsot, hogy hogyan nézzétek meg a videón, ami mondom nem a legjobb lett, de valahogy így kell..:)




                        A megformázott kalácsokról, a kibújt mazsolákat le kell szedni, mert sütés közben megégnek és keserű ízük lesz.

Sütőpapíros tepsibe tegyétek, és 45 percet még hagyjátok pihenni. A sütőt melegítsétek elő 250 C fokra, de amikor rakjátok be a kalácsot vegyétek le 160 C fokra, és légkeveréssel min. másfél órát kell süljenek. Ha kezdene a teteje megbarnulni, de még nincs kész, alufóliával le kell födni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e.

Áhhh....elterültek.

Formában, de nem ajánlom.

Így nem lettek olyan szépek, a tipikus Christstollen formájúak.

Ha kisültek, még forrón egy tábla olvasztott vajjal jó bőven bekenjük, és még annál is bővebben beszórjuk porcukorral. Egy fél újjnyi réteg legalább kell legyen.

Alufóliába kell csavarni, és hűvős helyre tenni, és hagyni érni legalább 3 hetet, de 6  hétig is eláll.

Én most frissen egyet megvágtam, hogy megmutassam az eredményt.


Az íze tökéletes, és ténleg karácsonyi hangulatot kelt! Ne hagyjátok ki, süssetek fél adagból vagy egészből...:))































1 megjegyzés :